Monta rautaa tulessa

Ennen kuin yhtään ruuvia on irroitettu purettavasta kaapistosta, tai tapetteja revitty seinistä remontti on työllistänyt meitä jo monta tuntia. Joka ilta istumme koneiden ääressä googlettamassa keittiökalusteita, kaakeleita, ja kodinkoneita. Suunnittelemme mieheni kanssa kumpikin tahoillamme sisutusta ja pyörittelemme asunnon pohjakarttaa, johon sijoittelemme huonekaluja ja valaistusta. Iso osa ajastamme on kuitenkin mennyt käytännön juttujen selvittelyyn sekä remontin aloittamiseen liittyvien asioiden hoitoon.

Ennen kuin remontin voi aloittaa, pitää tehdä isännöitsijälle ilmoitettava remonttisuunnitelma. Toki itseäkin varten on hyvä olla suunnitelma; mitä tehdään missäkin vaiheessa – ja kuka tekee mitäkin. Taloyhtiön pitää hyväksyä remonttisuunnitelma. Esimerkiksi lautalattiaa ei onoin vain asenneta, vaan siinä pitää olla isännöitsijän hyväksymät äänieristeet. Seiniä ei myöskään saa kaataa ilman lupaa, laattalattian asentamiseen täytyy olla lupa ja sähkötyöt tulee teetättää ammattimiehillä. Myös putkimiestä tarvitaan esimerkiksi keittiön ja kylppärin asennuksissa. Onneksi saimme kuulla näistä kaikista asioista etukäteen ystäviltämme, jotka ovat remontoineet kerrostaloasuntojaan. Osasimme siis aloittaa suunnittelumme näiden vinkkien pohjalta.

Lähetimme isännöitsijälle seuraavanlaisen viestin remppasuunnitelmineen:

Purkutalkoiden työlistalla on seuraavaa:

– tapettien irroitus,

– jalkalistojen irroitus,

– keittiön kaapistojen purku,

– vanhojen kodinkoneiden poisto (liesi, jääkaappi-pakastin),

– keittiön hanan ja pesualtaan purku,

– keittiön oven poistaminen,

– muovimattojen irroittaminen,

– eteisen kaapiston purku,

– makuuhuoneiden välisen seinän (pääosin onttoa kaapistoa) purku,

– lisäksi mahdollisesti eteisen ja olohuoneen välisen oviaukon avaaminen kattoon saakka.

Remonttilistalla on taas seuraavaa:

– kaikkien seinien maalaus / tapetointi,

– katon maalaus joka huoneessa,

– kylppärin seinäkaakeleiden maalaus,

– kelluvan ponttiparketin asennus kaikkiin huoneisiin (alle ääntä vaimentava matto ja kosteussulku),

– uusien jalkalistojen asennus,

– väliseinän rakentaminen makuuhuoneiden välille,

– liukuovikaapistojen asentaminen eteiseen ja makuuhuoneisiin,

– kettiön kaapistojen ja tasojen asentaminen,

– uuden keittiön hanan ja tiskialtaan asentaminen,

– astianpesukoneen asentaminen,

– lieden ja jääkaapin asentaminen,

– pyykinpesukoneen asentaminen vessaan,

– sähköjen päivitys tarpeen mukaan (tästä erillinen suunnitelma pian).

Laitoimme näin yksityiskohtaisen listauksen remonttitarpeesta, jotta saisimme siirrettyä vastuun taloyhtiölle. Saimmekin  isännöitsijältä yksityiskohtaisen selvityksen siitä, mitkä asiat ovat luvanvaraisia ja mitkä hoituvat tällä ilmoituksella. Onneksemme isännöitsijämme on ollut tähän mennessä hyvin avulias ja vastannut kaikkii pyytämiimme asioihin.

Sähkömies kävi tänään asunnolla ja katsoimme läpi tarvittavat sähkötyöt. Onneksi meillä on suhteita sähkömiehiin, sillä niitä on kuulemma vaikea löytää nykypäivänä yksityisiin remppahommiin. Sähkömies irroitti keittiöstä lieden ja valaisimien johdot (tämä oli isännöitsijänkin suositus) ja kävimme läpi asuntoon tulevien sähkötöiden tarpeen. Lisää pistörasioita, kattovalaisimille virtaa sekä antennipistokkeen siirto. Sain myös paljon tietoa ja käytännön vinkkejä remppaan liittyen pelkästään kuuntelemalla sähkötöiden osalta tulevia muutoksia.

Ensi viikonloppuna meillä on siis purkutalkoot, ja silloin remppa virallisesti korkataan. Sen jälkeen alkaakin kovatahtinen remontointi ja suunnittelu ja materiaalien hankinta.

Kävimme viime viikonloppuna Habitare-messuilla ja ne olivat pitkästä aikaa todella antoisat. Kerrankin oli oikea tarve kysellä ja tiedustella näytteilleasettajilta remonttiin liittyviä asioita. Ostimmekin jo messuilta Ronsealin White Lace Satin -kaakelimaalin, jolla aiomme maalata vessan vaaleanvihertävät kaakelit valkoisiksi. Näin vältymme turhalta laattojen irroitukselta.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s