Purkutyön jälkeen

Viimeiset kaksi viikkoa ovat olleet täynnä toimintaa. Purku-urakan keskellä äiti ja lapset sairastuivat flunssaan, ja viikko nukuttiin niin ja näin. Onneksi isä säästyi pahimmalta, ja pysyi tolpillaan purku-urakan ajan. Purkaminen ei sinänsä ole niin haastavaa, mutta jätteen määrä, joka purettaessa tulee on valtava. Koko 72,5 neliön asuntomme oli täynnä jätesäkkejä – ja pölyä – purun jäljiltä. Näitä sitten raahattiin monta peräkärryllistä Kivikon jäteasemalle.

purkujätettä

Peräkärryn saaminen on osoittautunut meille haasteelliseksi, sillä omassa autossamme ei ole peräkoukkua. Olemmekin lainanneet milloin isäni työpakua, milloin kaverin henkilöautoa, milloin Shellin vuokrapakua. Nyt päätimme hankkia peräkoukun omaan autoomme. Peräkoukun asennus vie n. 3 tuntia ja kustantaa 520 euroa. Ensimmäinen vastoinkäyminen tapahtuikin, kun mieheni oli delegoinut minulle auton viemisen peräkoukun asennukseen. Olin merkannut ajan kalenteriini, kaksi tuntia myöhemmäksi. Pakkasin siis eilen 3kk prinssimme ja rattaat autoon, katsoin navigaattorista reitin ja ajoin Tikkurilaan Koukkupajaan. Purin lapsen ja rattaat autosta, ja taivalsin teollisuushalliin koukunasennukseen, kunnes minulle selvisi että olin kaksi tuntia myöhässä, eikä koukun asennus enää onnistunut. Minun ei auttanut kuin varata uusi aika ensi viikolle, ja miettiä, miten saisimme illaksi suunnitellun viimeisten purkujätteiden siivouksen tehtyä ilman peräkoukkua – ja peräkärryä.

Onneksi on lähi-ihmiset; soitin jälleen isälleni, joka lainasi peräkoukullista autoa ja varasin Kierrätyskeskukselta peräkärryn pariksi tunniksi. Mieheni ehti siis roudata loput jätteet sorttiasemalle – pois tasoitus- ja maalariporukan jaloista.

Olemme ulkoistaneet seinien tasoitus- ja lattioiden hionta- sekä maalaustyöt. Mieheni löysi netistä yrityksen, joka referenssien perusteella vaikuttaa hyvältä. Maalaus- ja tasoitusurakalle on varattu aikaa pari viikkoa. Olemme saaneet purettua ja siivottua melkein kaiken. Lastenhuoneen tapetit ovat osittain vielä jäljellä, sillä ne eivät lähteneet yhtä helposti kuin muiden huoneiden tapetit. Menen huomenna rapsuttelemaan loppuja tapetteja irti ja toivon, että 3 tunnin lastenhoito riittää.

Tämä tapetti ei irronnutkaan niin helposti.
Tämä tapetti ei irronnutkaan niin helposti.
Vettä läpäisemättömän tapetin poistaminen on hankalaa, ja mieheni keksi oheisen kikan: tein viiltoja mattoveitsellä tapettiin, ja sitten hieroin yhä uudestaan märällä sienellä tapetin pintaa. Osa vedellä laimennetusta tapetinpoistoaineesta imeytyi tapettiin. Tiheät viillot auttavat!
Vettä läpäisemättömän tapetin poistaminen on hankalaa, ja mieheni keksi oheisen kikan: tein viiltoja mattoveitsellä tapettiin, ja sitten hieroin yhä uudestaan märällä sienellä tapetin pintaa. Osa vedellä laimennetusta tapetinpoistoaineesta imeytyi tapettiin. Tiheät viillot auttavat!

Samaan aikaan olemme katsoneet ja suunnitelleet keittiötä. Saimme pari tarjousta, mutta olemme päätyneet Ikean keittiökalusteisiin, jotka asennamme itse. Keittiön suunnittelu on osoittautunut hyvin haastavaksi, sillä keittiömme ei ole kovin suuri, se on L-muotoinen, ja yhdellä seinustalla menee kantava palkki 50cm korkeudessa. Tämä siis aiheuttaa haastetta kaapiston asennukselle.

Lautalattian, eli Timberwisen lukkopontillisen Mäntyparketin, tilasimme viime viikolla. Myös lattian asenname itse.

Keittiöasennuksen ja lattia-asennuksen lisäksi maalaamme kylppärin kaakelit. Tämän lisäksi viemme makuuhuoneen ja olohuoneen välillä olevat pariovet puusepälle, joka on lupautunut lasittamaan umpinaiset ovet. Yllätyksekseni tämä on jopa edullisempaa kuin uusien ovien hankinta, ja saamme säilyttää asunnon alkuperäiset 50-luvun ovet!

Kun alun alkaen päätimme purkaa kahden makuuhuoneen välisen seinän (joka oli käytännössä komeroa, vanerilevyllä täytettyä oviaukkoa, ja tiiltä), ja rakentaa paikalle uuden seinän, piti meidän myös saada seinä valmiiksi ennen tasoitus- ja maalausurakkaa. Seinää siis rakennettiin samana viikonloppuna kun kuopusprinssimme nimijuhla pidettiin. Samaan aikaan kun minä olin anopin ja muiden naisten kanssa kattamassa ja koristelemassa vuokraamamme kylätilaa, mieheni oli seinänrakennuspuuhissa. Rakennusmateriaaleja haettiin tuntia ennen nimijuhlan alkua, ja remppakamppeet vaihtuivat kauluspaitaan juuri ajallaan, kun vieraat saapuivat. Juhlista lähdettiin taas remppakohteeseen porukalla katsomaan miten työmaa edistyy.

Kun seinän runko oli melkein rakennettu, huomasimme, että jäljelle jätetty tiiliseinä oli vino.
Kun seinän runko oli melkein rakennettu, huomasimme, että jäljelle jätetty tiiliseinä oli vino.
Lopun seinän hajoitus käynnissä.
Lopun seinän hajoitus käynnissä.

Kuten kaikessa remppaamisessa myös tässä on tullut ylläreitä, eikä ainoastaan peräkoukun asennuksen kanssa. Seinänrakentamisessa jouduttiin vaihtamaan suunnitelmaa, kun osoittautui, että jäljelle jätetty tiiliseinänpätkä olikin vino ja se täytyi purkaa. Näin ollen seinä rakennettiin kokonaan, eikä tiiliosan jatkeeksi. Taas piti järkätä peräkärry, hakea lisää kipsilevyjä, joita yksi mies ei seitsemänteen kerrokseen kanna… Loppuosan seinästä mieheni rakensi itse ja sahasi kipsilevyt valmiiksi ennen niiden kantamista ylös. Näin hän sai homman yksin hoidettua. Seinän rungon rakentamisessa apuna oli vanha konkari, joka osasi antaa hyvät ohjeet lopputyöhön.

Vanhoja konkareita meille on onneksi tulossa vielä lisää avuksi; keittiön ja lattian asennukseen toivotaan mieheni enoa, joka hommien ohessa piristää päivää vitseillään.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s